Şap Betonu Nedir: Uygulama ve Türleri Nelerdir?
Şap betonu, kaba betondaki eğimli zemini düzeltilmesi için uygulanan ince beton türüdür. Bu beton, ince kum, su ve çimentodan yapılır ve genellikle şap beton makinesi ile zeminlere uygulanır. Bu makalemizde sizlere şap betonun tanımı, nelerde ve nasıl uygulandığı ile ilgili bilgi vereceğiz.
Şap Betonu Nedir?
Şap beton, normal betondan farklı olarak su, çimento ve (03) ince kum (agrega) ile yapılmaktadır. Bu 3 malzeme belirli oranda şap makinası veya uygun bir ortamda birleştirilerek homojen bir yapı elde edilir. Bu genellikle daire içinde kullanılan beton çeşitlerinden biridir.
Şap Betonu Neden Atılır?
Şap betonu direk tesviye zemin betonlara uygulanarak, betonun daha dayanıklı ve düz bir zemin olması sağlanır. Ek olarak, şap beton ısı ve ses yalıtımı yaparak konforu ve dayanıklılığı arttırır.
Şap betonu yapılmayan bir zemine; fayans, laminant ve karo gibi iç ortam estetik düzenlenmeleri yapılamaz, çünkü bunlar belirli eğimlilere uygulanabilen yapı malzemeleridir. Şöyle ki şap beton ne kadar düz atılırsa o kadar kalitedir diyebiliriz. Bu konuya ilerleyen makalelerde daha çok değineceğiz.
Şap Betonu Türleri(Çeşitleri)?
Şap betonu türleri içerik ve uygulama bazlı sınıflandırılabilir. Buna bağlı olarak da şap atma fiyatları değişebilir. Şap beton çeşitler aşağıda özetlenmiştir.
İçerik Bazlı Şap Türleri
İçerik bazlı şap türleri, şapın içeriğine göre şap türünün sınıflandırılmasıdır.
Isı Yalıtımlı Şap
Isı yalıtımlı şap, zeminin ısı yalıtımını sağlamak için kullanılan bir şap beton çeşididir. Çimento, kum ve gerekli kimyasal katılarak şap hazırlanır. Isı yalıtımı ihtiyacı olan yerlere uygulama yapılarak enerji tasarrufu sağlar.
Ses Yalıtımlı Şap
Ses yalıtımlı şap, zemindeki ses yalıtımın sağlamak için kullanılan bir şap beton çeşididir. Çimento, kum ve ses yalıtımlı kimyasal katılarak şap hazırlanır. Ses yalıtımlı ihtiyacı olan gürültülü yapılara uygulanır.
Fiber Takviyeli Şap
Fiber takviyeli şap, zemindeki dayanıklılığı arttırmak için kullanılan bir şap beton türüdür. Çimento, kum ve fiberli kimyasal katılarak şap hazırlanır. Dayanıklılığın önemli olan, ağır yüklü ihtiyacı olan yapılara uygulanır.
Uygulama Bazlı Şap Türleri
Kuru Şap
Kuru şap, su eklemenden sadece çimento ve kumdan oluşan şaptır. Su yalıtımı gerektiren zeminlere sıkıştırılarak uygulanır. Genellikle ıslak, sızma su riskinin olduğu iç alanlarda uygulanır.
Yaş Şap
Yaş şap; çimento, su ve kumdan oluşan şap türüdür. Zemin kaplamalarında öncelikli olarak kullanılan bir beton türüdür. Binalarda ve yapıların iç zeminlerine uygulanabilecek en ekonomik ve efektif çözümdür.
Kendiliğinden Yayılan Şap
Kendiliğinden yayılan şap, akışkanlığından dolayı zeminin hızlıca şeklini alan ince beton türüdür. Düz, pürüzsüzdür ve ince yapısından dolayı ihtiyacı her zaman karşılamayabilir.
Şap Betonu Zemine Nasıl Atılır?
Şap betonu zemine hem elle hem de kendiliğinden şap ile 2 farklı şekilde atılmaktadır. Aşağıda makinalı sistemle el ile nasıl atıldığı anlatacağız.
Hazırlık Süreci
Şap betonu atmadan önce hem ekipmanların hazır hem de atılacak alanın, şap atımına uygun olmalıdır. Genel olarak şap betonu hazırlık süresinde işlem şöyle gerçekleşir.
- Şap atılacak yüzey, kuru ve çalışmaya engel olacak ekipmanların kaldırılması,
- Şap Betonu dökülecek alan yumuşak bir süngerle temizlenmesi,
- Tesviye betonu üzerindeki yabancı madde(beton artığı, alçı vs ) gibi çıkıntılar temizlenir
- Lazer ölçüm ile zemindeki olması gereken yükseklik hesaplanır.
Uygulama süreci
Şap betonu hazırlık süreci bittikten hemen sonra şap uygulama adımına geçilebilir.
- Şap betonu hazırlama; şap betonu için gerekli 03 kum, çimento ve su şap makinasın da atılarak şap betonun homojen hale gelmesi beklenir.
- Şap betonu zemine uygulanması; ṣap betonu karışımı, makinanın boru yardımıyla zemine basılır. Boru içindeki şap betonu istenilen yere kolayca iletilmektedir. Ardından şap betonu zemine şap mastarı ile eşit miktarda ve düz olacak şekilde çekilir.
- Şap betonun sıkıştırılması; şap mastarı ile düzleşme sağlanınca, perdah makinası ile şap betonun sıkıştırılır.
- Zemin köşelerin düzeltilmesi; perdah makinası ile sıkışma işlemleri bittikten sonra, zemin köşelere son dokunuşlar yapılır.
Şap atacak ekipmanlar; şap mastarı, şap helikopteri, kum, su, agrega ve şap makinesine ihtiyaç vardır.
Ek olarak, şap atımı yapacak olan en az 3 kişilik bir ekibe ihtiyaç var.
Şap Betonu Atılırken En Önemli Noktalar Nelerdir?
Şap betonu hizmeti, profesyonel bir işçiliktir ve gereken kalitede önem verilmesi gerekir. Acemi veya kalitesiz şap betonu örneklerinden hem müşterilerimiz maddi ve manevi kaybı olmakta hem de sektöre olumsuz örnekler sunulmaktadır. Bu yüzden şap betonunda en önemli noktalar şunlardır.
- Kotun doğru alınması çok önemlidir (Bisimetri olarak elektronik lazer ile yapıyoruz), yoksa yamuk bir zemin ile karşılaşabilirsiniz.
- Sürekli terazi ile beton kontrol edilmelidir. Yani atılan zemin düz olmalıdır, yoksa fanyans ve laminant işlerinizde problem yaşarsınız.
- Tozlu, pis, kir içinde bir yere şap betonu atılmaz.
Şap Betonu Uygulama Alanları Nelerdir?
Şap betonu uygulama alanı hem iç mekan hem de dış mekandır. İç mekanlar yani konutlar, binalar, hastaneler gibi yerlerde zemin düzeltilmesi, yalıtım ve dekoratif amaçlar için kullanılır. Dış mekanlarda ( otoparklar, bahçe, teras vb ) ise yine aynı sebeplerden dolayı uygulanır.
Şap Harcı Nasıl Hazırlanır?
Şap harcı öncelikle en temel beton malzemeleri yani kum, su, çimento makinaya el ile doldurarak hazırlanır. Şap harcı yapılırken belirli oranda malzeminlerin karışması gerekmektedir. Bu yüzden beton karışım oranı, betonun kalitesi için çok önemlidir. Şap harcı için aşağıdaki adımlar uygulanır:
- Malzemeler şap atma makinasına yanaştırılır.
- Çimento, kum ve su makinaya uygun oranlarda atılır.
- Şap beton makinası bu malzemeleri homojen hale getirinceye kadar karıştırır.
- Şap harcınız artık hazır.
Tesviye Betonu ve Şap Arasındaki Farklar?
Şap betonu ve tesviye betonu arasındaki temel fark, betonları amaçlarının farklı olması ve beton atılan zemin seviyeleri birbirlerinden farklıdır. Şap betonu, tesviye betonun üzerine dökülürken; tesviye betonu daha çok temel betonun üzerinde dökülmektedir.
Şap Kaç cm Atılır ?
Şap genellikle 5 cm atılır. Daha az olması beklenmez ama ihtiyaca göre 5’den daha kalın atılabilir.
Sonuç
Bu makalemize şap betonu ne demek, nerelerde ve nasıl kullanılacağı Bisimetri farkı ile sizlere anlattık.
2 Comments